SVENSK OSTTRADITION

GRYNPIPIG HÅRDOST
Mest sannolikt Sveriges äldsta ostsort, starka bevis finns att hitta ifrån 1700-talet men troligtvis finns det anor till 1200-talet. Tidigt behövde man få fram en ost som tåldes att lagras, ost har man i historien främst ystat för att kunna konservera den färska mjölken då vi i Sverige har hårda vintrar därför ville man förädla mjölken till ost att ha under vinterns mörkaste månader.

 Den grynpipiga osten användes också som betalning, den ystades under festliga tillfällen så kallade ystagängen av landsbygdens kvinnor. Alla tog de med sig varsin liten plocka med ost de gjort och så även färskmjölk och grädde för att tillsammans kunna göra en stor gräddig ost. Den stora osten de tillsammans gjorde var sedan småfolkets skatt eller tionde till prästskapet. Varför man gick samman och gjorde en stor ost var för att den grynpipiga osten har en del av sitt ursprung i Småland där landskapet förr bestod av små och fattiga gårdar och man hade alltså inte nog med mjölk att göra en hel ost av och gick då samman så att prästerna kunde få en riktigt fet och fin ost. 

 

RUNDPIPIG HÅRDOST

Den rundpipiga hårdosten har i historien setts som de större godsens ost till skillnad från den grynpipiga som tillhört prästskapet via bondebefolkningen. Osten har en tät struktur med runda pipor.

År 1787 anställdes en ostmästare ifrån Schweiz på Marsvinsholms slott där greve Eric Ruuth hade anlagt ett ysteri, ostmästaren som hette Du Bath började tillverka en rundpipig hårdost som kom att kallas Ruuths ost. Osten blev snabbt omåttligt populär och spred sig snabbt på större gods runt om i landet men det var först 1891 som osten fick ett officiellt namn, Herregårdsost.

 

SVENSK CHEDDAR

Cheddar har producerats i byn Cheddar, Sommerset, England sedan åtminstone 1100-talet och även om cheddar som sådan inte är en svensk uppfinning så har den ystats under lång tid i Sverige och blivit en av våra mest älskade ostar. Ystning av svensk cheddar startade i början på 1860-talet, men man har hittat recept tidigare än så. Strukturen på osten är tät vilket kommer ifrån det speciella tillvägagångssättet cheddaring där man dränerar bort vasslen och låter ostmassan ligga i självpress tills allt mjölksocker förbrukats, de syrebildande bakterierna kan då inte producera någon gas under lagringen och osten får då en tät textur.

Några av de gårdsmejerier som först ystade cheddar låg i området kring Lidköping och ägdes av Hugo David Hamilton och han ville satsa på att skeppa cheddarosten på export till England, då han också registrerade varumärket Blomberg cheddar 1889 efter ett av mejerierna som var beläget i Blomberg.

Därefter har tillverkningen av osten spridit sig och verkligen funnit sin plats i det svenska samhället och är än idag en högt älskad ost. Dock finns idag inte ens en handfull gårdsmejerier som ystar osten hantverksmässigt, och vi på Herrydet är ett av dem och på så vis är vår ost med dess källarlagring helt unik för Sverige.

 

VILL DU BOTANISERA BLAND VÅRA OSTAR?

Herrydet har en egen liten ostbutik här på hemsidan där du kan beställa våra unika ostar.